Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012


Από το χειρουργείο στο... κονσέρτο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012 12:25


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Οταν βγαίνει από το χειρουργείο αφήνοντας στεντ και καθετήρες και κρεμάει την άσπρη ποδιά, πιάνει το φλάουτο και δίνει ρεσιτάλ. Ο 49χρονος γιατρός δρ Νίκος Μεζίλης δεν είναι απλά ένας μουσικόφιλος γιατρός, αλλά ο μοναδικός Ελληνας γιατρός- μέλος της Παγκόσμιας Ορχήστρας Γιατρών (World Doctors Orchestra). Με τους υπόλοιπους συναδέλφους του από όλο τον κόσμο έχει δώσει συναυλίες για φιλανθρωπικό σκοπό, φτάνοντας ακόμη και στο μακρινό Γερεβάν της Αρμενίας.
Μπορεί επαγγελματικά να τον κέρδισε η Ιατρική, αλλά δεν εγκατέλειψε ποτέ το όνειρό του να συμμετάσχει σε ορχήστρα. Οταν του δόθηκε η ευκαιρία να γίνει μέλος στη Παγκόσμια Ορχήστρα Γιατρών δεν το σκέφτηκε ούτε λεπτό.
«Ολα άρχισαν από την αγάπη μου για το φλάουτο. Εκανα τα πρώτα μαθήματα στην Ελασσόνα από όπου κατάγομαι και άρχισα τις σπουδές στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης το 1983. Στην πορεία, όταν ήρθε η στιγμή να πάρω κάποιες αποφάσεις, με κέρδισε επαγγελματικά η Ιατρική», λέει στον «ΑτΚ» ο Νίκος Μεζίλης.
«Κατά το διάστημα 1992-1997 ειδικεύτηκα στην Καρδιολογία στο Northern General Hospital του Σέφιλντ και παράλληλα κατείχα θέση πρώτου φλάουτου στην Sheffield Philharmonic Orchestra, όπου συμμετέχουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί. Το καλοκαίρι του 2009, κατά την περιοδεία μας στη Σαρδηνία, γνώρισα τον Ιταλό γιατρό Angelo Tarocchi που έπαιζε κοντραμπάσο στην Παγκόσμια Ορχήστρα Γιατρών και με παρακίνησε να συμμετάσχω. Η συστατική επιστολή του ήταν αρκετή για να ενταχθώ στην Ορχήστρα, καθώς ο ίδιος είναι ιδρυτικό μέλος της, ενώ με είχε ακούσει πώς έπαιζα στο φλάουτο», λέει ο κ. Μεζίλης.
Με ευαισθησία
Το ταξίδι του διακεκριμένου καρδιολόγου στη μουσική σφαίρα των γιατρών από όλες τις γωνιές του κόσμου είναι συναρπαστικό. Το κάθε κονσέρτο που προγραμματίζεται αποτελεί και μια νέα πρόκληση. «Χρόνος για πρόβες δεν υπάρχει με τους υπόλοιπους γιατρούς της ορχήστρας γιατί προέρχονται από περίπου είκοσι διαφορετικές χώρες. Συναντιόμαστε όμως ένα τριήμερο πριν από τη συναυλία και το αφιερώνουμε σε εντατικές πρόβες. Είναι εκπληκτική εμπειρία», αναφέρει ο κ. Μεζίλης, που εργάζεται στο Καρδιοχειρουργικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης στην Κλινική «Αγιος Λουκάς». Παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην επεμβατική καρδιολογία, συμμετέχει σε ιατρικά συνέδρια, εκπαιδεύει συναδέλφους του σε νέες τεχνικές σε διάφορες χώρες, αλλά καταφέρνει να ξεκλέψει χρόνο για τις συναυλίες της Παγκόσμιας Ορχήστρας Γιατρών.
Υπεράνω συνόρων
«Η τέταρτη συναυλία της, στην οποία συμμετείχα για πρώτη φορά, δόθηκε στο Γερεβάν το 2010, με σολίστα τον διεθνούς φήμης Αρμένιο Βιολιστή Sergej Khachatryan και παρόντα τον 92χρονο διάσημο Αρμένιο συνθέτη Alexander Harutiunian. Τα έσοδα δόθηκαν στο κέντρο Prkutyun, ένα ίδρυμα για παιδιά και νέους με ειδικές ανάγκες. Η επόμενη σειρά συναυλιών είναι στη Νότια Αφρική το Φεβρουάριο του 2012», τονίζει ο κ. Μεζίλης. Οπως προσθέτει, εκτός από τη μαγεία του φλάουτου, εκείνο που τον συναρπάζει είναι «η κινητήρια δύναμη πίσω από την ιδέα ίδρυσης της Ορχήστρας, που ήταν ότι τα εθνικά σύνορα και οι πολιτικές και οικονομικές διαφορές δεν πρέπει να στέκονται εμπόδιο στην ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία. Η Ορχήστρα θέλει να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η υγεία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και προϋπόθεση για την ανάπτυξη και εξέλιξη της ανθρωπότητας», υπογραμμίζει.

Δημιουργικό άγχος
Ο Νίκος Μεζίλης μπορεί να έχει διακριθεί πολλές φορές -είναι μεταξύ άλλων βραβευμένος με το πρώτο πανευρωπαϊκό βραβείο στο φλάουτο- και να διαπρέπει στο φλάουτο ως σολίστας, όμως δεν κρύβει ότι πριν από κάθε κονσέρτο έχει αγωνία. «Υπάρχει ένα δημιουργικό άγχος, ενώ με την ιατρική είναι διαφορετικά. Βοηθάει όμως ότι στην Ορχήστρα το κλίμα είναι ζεστό και η φιλοξενία εξαιρετική», σημειώνει. Το τέλος του συναυλιακού τριημέρου περιλαμβάνει κοινωνικό πρόγραμμα. Οι εκατοντάδες γιατροί - μουσικοί, που καλύπτουν σχεδόν όλες τις ιατρικές ειδικότητες, επισκέπτονται συνήθως κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα της περιοχής, ώστε να διαπιστώσουν τις ανάγκες και να το στηρίξουν οικονομικά με τα έσοδα από την εκδήλωση, ενώ ανταλλάσσουν απόψεις για επιστημονικά θέματα.
Οι γιατροί της μη κερδοσκοπικής ορχήστρας, που ιδρύθηκε το 2008 από τον Stephan Willich, διευθυντή του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, ο οποίος σπούδασε και διεύθυνση Ορχήστρας, αναλαμβάνουν οι ίδιοι την κάλυψη των εξόδων τους. Στις συναυλίες, που δίνονται δυο φορές το χρόνο σε διαφορετική πόλη, συμμετέχει πάντα επαγγελματίας σολίστ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου